Pienenkin yrityksen tulee tänä päivänä panostaa markkinointiinsa aivan eri tavalla kuin viime vuosituhannella. Kuluttajilla on internetin kautta koko maailma taskussaan, ja heidän verkkokalvoilleen marssitetaan jatkuvasti erilaisia ärsykkeitä. Potentiaaliset asiakkaasi hankkivat tavaransa ja palvelunsa todennäköisesti siltä yritykseltä, joka onnistuu jäämään heidän mieleensä tai jonka tiedot löytyvät helpoimmin. Onneksi nykyaikaisilla työkaluilla myös mikroyrityksillä on mahdollisuus erottua edukseen tarkoituksenmukaisilla markkinoinnin toimenpiteillä.

Kohderyhmän määrittäminen

Yrityksen markkinointia voi suunnitella usealla tavalla, mutta usein mahdollisten ostajien ryhmän tunnistaminen auttaa markkinointisuunnitelman laatimisessa. Markkinointisuunnitelma puolestaan tehostaa asiakashankintaa ja asiakaslähtöistä liiketoimintaa. Ennen yrityksen perustamista kannattaa miettiä tulevia asiakkaita. Minkä tyyppiset ihmiset ostavat tuotteitasi? Miksi sinun tuotteesi ovat heille ylivertaisia kilpailijoihisi verrattuna? Millä perusteella he tekevät ostopäätöksiään? Kuinka paljon heillä on käytettävänä kuukausituloistaan sinun tuotteeseesi tai palveluusi, ja niin edelleen.

Asiakasymmärryksen kehittämiseksi on saatavilla verkosta valmiita tarkistuslistoja, mutta ylläolevalla listalla pääset jo alkuun. Pienen ajatustyön jälkeen pienyrittäjällä pitäisi olla käsitys siitä, kuinka paljon mahdollisia asiakkaita hänen yrityksellään olisi sekä yleiskäsitys siitä, millaisia nämä asiakkaat ovat ihmisinä. Tämä saattaa kuulostaa näpertelyltä, mutta taustatyö auttaa hahmottamaan kaikkein tehokkaimmat markkinointikanavat ja -sisällöt. Etenkin pienyrityksessä tällainen resurssien kohdentaminen on ensiarvoisen tärkeää.

Uniikin jäljillä

Pienyrityksen jatkuvuuden turvaamisessa auttaa huomion kiinnittäminen myös kilpaileviin yrityksiin. Analysoi muiden liiketoimintaa ja markkinointia. Olisiko sinulle hyödyllistä tehdä samankaltaisia asioita kuin lähialueen saman alan yrityksillä, vai päinvastoin kokeilla jotain uutta? Minkälaisia heikkouksia tai puutteita kilpailijoiden toiminnasta erottuu? Mieti, mitä voisit itse tehdä paremmin oman yrityksesi kohdalla. Jos saman alan yrityksiä ei toimi lähettyvillä, huomioi muut asiakkaiden huomiota varastavat asiat.

Esimerkkinä kilpailutilanteen kartoittamisessa voi käyttää vaikka pientä paikkakuntaa, jossa on jo kaksi toimivaa kukkakauppaa. Uusi kukkakauppa voi erottua edukseen himpun verran ystävällisemmällä palvelulla. Tai sitten kaupan sisustus voi olla vähän pirteämpi, tyylitellympi, tai pelkistetympi kuin vakiintuneemman kukkakaupan. Pystytkö löytämään halvemman kukkatukun, ja näin pitämään myymiesi kukkien hinnat alhaisempina? Tätä ajatusleikkiä voi soveltaa erilaisiin yritysideoihin alalla kuin alalla.

Miksi verkkosivut ovat tärkeät?

Menestyvää mikroyritystä ei pyöritetä pitämällä kynttilää vakan alla, ellei yrittäjä ole täydellisessä monopoliasemassa. Jotta firma olisi pystyssä vielä viiden vuoden päästä, tulee asiakkaille olla vaivatonta hankkia sen tuotteita tai palveluita. Monen pienyrityksen kohdalla tämä tarkoittaa helposti hahmotettavien ja silmälle miellyttävien verkkosivujen avaamista. Ilmaisia mutta luotettavia verkkosivualustoja löytyy kaikkiin tarpeisiin. Oman palvelinosoitteenkin hankkiminen käy pienellä rahalla ammattimaisemman vaikutelman luomiseksi.

Verkkosivut ovat välttämättömät, koska suuri osa kuluttajista hankkii tietoa nimenomaan hakukoneiden kautta. Vähintäänkin yrityksen verkkosivuilta tulee käydä ilmi yrityksen tarjoama tuote tai palvelu, yrityksen osoite, kuinka palvelun tai tuotteen saa hankittua ja kuinka yrityksen asiakaspalvelijaan saa yhteyden. Nämä perustiedot on fiksua saattaa mahdollisimman varhain yrityksen omalle verkkosivulle eikä luottaa esimerkiksi pelkkiin somekanaviin, joiden sisältö kuuluu lopulta kuitenkin aina somepalvelun tarjoajalle.

Säväytä somessa

Jos yrittäjä elää kädestä suuhun, ei hänellä juuri ole markkinointibudjettia. Huokea keino saada näkyvyyttä omalle yritykselle on sosiaalisen median hyödyntäminen. Koska suuret somepalvelut ansaitsevat voittonsa mainostuloilla, ei yrityssivun tai -tilin ilmaisnäkyvyys ole enää samaa tasoa kuin digimarkkinoinnin villeinä vuosina. Siksi yrityksen somenäkyvyyteenkin joutuu panostamaan. Panostus tapahtuu joko luomalla timanttisia sisältöjä tai mainostamalla julkaisuja, tai sitten näiden kahden menetelmän yhdistelmällä.

Kaikkiin somekanaviin ei tarvitse tuutata sisältöä. Esimerkiksi Facebook on suomalaisten eniten käyttämä some, mutta teini-ikäisistä sieltä tavoittaa enää noin puolet ikäluokasta. Nuorille markkinoinnissa on todennäköisesti hyödyllisempää luoda sisältöä sellaisiin kanaviin kuin Instagram, Snapchat, YouTube tai TikTok. Uusia somekanavia syntyy jatkuvasti ja yrittäjän on hyvä seurata kehitystä. Myös suljetut yhteisösomet, kuten WhatsApp-ryhmät, voivat palvella tietynlaisia käyttäjäryhmiä, kuten kuntosalin jäseniä.

Hakukoneoptimointi ja hakusanamainonta

Jos haluat kikkailla kunnolla, kannattaa tuottaa yrityksen verkkosivuille paljon asiakkaita kiinnostavaa sisältöä sellaisella kielellä, jolla asiakkaat todennäköisesti itse hakevat tietoa alasi yrityksistä. Tällä tavalla yrityksesi verkkosivut asettuvat korkeammalle Googlen hakutuloksissa, ja asiakkaiden mahdollisuudet päätyä tutustumaan juuri sinun palveluihisi tai tuotteisiisi paranevat. Googlen kaltaiset teknologiajätit eivät tietenkään paljasta omia algoritmejaan, mutta mielenkiintoista, suosittua sisältöä tunnutaan suosivan hakutuloksia järjestettäessä.

On olemassa keino saavuttaa hakutulosten kärki ilman hakukoneoptimointia: mainostilan ostaminen. Google myy erihintaisilla paketeilla hakusanamainontaa, jolloin yrityksesi mainos päätyy tiettyjen hakutulosten kärkeen. Esimerkiksi Sievän Kukkakauppa Juupajoelta voi ostaa hakusanamainontaa osumalle “kukkakauppa juupajoki”. Näin jokainen kyseisellä termillä kukkakauppaa hakeva surffailija saa eteensä räätälöidyn linkin Sievän kukkakaupan verkkosivuille. Olisiko hakusanamainonta hyödyllistä sinunkin yrityksellesi? Pienellä rahallakin saat rajoitetuksi ajaksi näkyvyyttä.

Tee itse tai ulkoista

Pienyrityksen markkinointi kannattaa aikatauluttaa osaksi työviikkoa, koska markkinoinnilla hankit uusia asiakkaita tai pidät jo olemassa olevat asiakkaat kiinnostuneina toiminnastasi. Markkinointia olisi hyvä suunnitella etukäteen, mutta älä murehdi sitä liikaa! Hyvässä markkinointisuunnitelmassa on huomioitu myös muutoksen mahdollisuus ja tila spontaaniuudelle. Jos markkinoinnin hoitaminen yksin ei tunnu hyvältä, voit ostaa sen ulkopuoliselta viestintätoimistolta tai sparrata ideoita toisen pienyrittäjän kanssa. Onnea markkinoinnin viemiseen uuteen ulottuvuuteen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *