Nykyään perinteisen printtimedian lisäksi markkinointiin on tullut lisäksi myös digitaalisesti toteutettava markkinointi. Tällaisia keinoja ovat esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tai televisiossa mainostaminen sekä yrityksen omien verkkosivujen ylläpitäminen. Vaikka tällaisten keinojen hyödyntäminen kannattaa ja on kustannustehokasta, ei perinteinen printtimedia ole kuollut. Se on edelleen tärkeä osa yrityksen markkinointia ja sopii moniin tarkoituksiin huomattavasti paremmin kuin digitaalisesti toteutettu markkinointi.

Tässä artikkelissa keskitymme nimenomaan printtimedian hyödyntämiseen markkinoinnissa. Käymme läpi sitä, kuinka printtimedia on oiva lisä digitaalisen markkinoinnin ohessa. Printtimediaa saatetaan joskus pitää vanhanaikaisena tai vanhentuneena markkinoinnin keinolla, jolla ei nykyään ole enää mitään sijaa. Tämä käsitys ei missään nimessä ole oikein, päinvastoin: printtimedia on kehittynyt aikamme mukana siinä missä muutkin markkinoinnin keinot ja tarjoaa useita sellaisia mahdollisuuksia, joita digimarkkinoinnissa ei ole.

Esitteet ja käyntikortit

Yksi perinteisimmistä printtimedian markkinointikeinoista ovat tietenkin esitteet eli painetut pienet lehtiset, joihin on mahdutettu mahdollisimman kattavasti tietoa markkinoitavasta tuotteesta tai palvelusta. Esite nimensä mukaisesti esittelee tuotteen ja palvelun edut ja sen tarkoituksena on saada kuluttaja kiinnostumaan enemmän. Esitteiden sisällön lisäksi myös visuaalisuus on tärkeää: esite ei saa hukkua muun postin sekaan vaan sen pitää erottua joukosta.

Käyntikortit erottuvat esitteistä siinä, että ne eivät sisällä kovinkaan paljon informaatiota. Sen sijaan ne ovat kompaktin kokoisia tietopaketteja, jotka kertovat yrityksen tai tuotteen perusasiat sekä yhteystiedot, jotta kuluttaja voi halutessaan ottaa yhteyttä lisätietojen saamiseksi. Käytännössä käyntikortti siis toimii käsi kädessä digitaalisen markkinoinnin kanssa: usein se ohjaa kuluttajan eteen päin nettisivujen pariin, jossa tämä voi tehdä ostopäätöksensä rauhassa.

Lehdet

Sanomalehdet ja niissä julkaistut mainokset ovat vielä tänäkin päivänä suuri osa markkinointia. Ne tavoittavat laajan yleisön tarkkaan rajatulta alueelta ja mainoksia ei sanomalehtien sisällä voi oikein sivuuttaa, vaan ne tulevat varmasti nähdyiksi. Juuri siksi pitää osata tehdä mainoksesta houkutteleva: kun se pomppaa esiin lehden sivulta houkuttelevine ulkonäköineen ja teksteineen, saa se lukijan heti kiinnostumaan ja ottamaan enemmän selvää.

Aikakauslehdissä markkinointi on kätevää siinä tapauksessa, jos tiedät tasan tarkkaan, mille ihmisryhmälle olet mainoksesi osoittamassa ja keille tuotteestasi on eniten hyötyä. Esimerkiksi naisten parfyymin markkinointi pelkille naisille tarkoitetussa lehdessä tai vastaavasti hierontapalveluiden mainostaminen ikäihmisten lehdessä on hyvin perusteltua ja maksaa itsensä varmasti takaisin ennemmin tai myöhemmin. Kun tavoittaa pelkkiä omaan kohderyhmäänsä kuuluvia kuluttajia, tietää varmasti, etteivät rahat mene hukkaan.

Messuilla printtimedia on paras markkinoinnin keino

Monelle yrittäjälle oman alansa messut ovat mainio keino levittää sanaa omasta yrityksestä. Messuilla tapaa päivän aikana suuren määrän ihmisiä, jotka ovat takuulla kiinnostuneita tuotteesta tai palvelusta – eiväthän he muuten olisi messuille tulleetkaan. Messuilla avainsana on kaunis esille pano, hyvät myyntipuheenvuorot, kommunikointi potentiaalisten asiakkaiden kanssa sekä tietenkin esitteiden ja käyntikorttien jakaminen, jotta potentiaalinen asiakas saa yhteystiedot varmasti talteen.

Suurin haaste messuilla on tietenkin se, että vaikka ne kuhisevat potentiaalisia ostajia, ovat ne myös täynnä yrityksesi kilpailijoita. On siis erityisen tärkeää erottua joukosta. Päivän päätteeksi kävijöillä on kourat täynnä erilaisia näytteitä, maistiaisia, lehtisiä, esitteitä ja käyntikortteja. Sinun täytyy tehdä kaikkesi, jotta omasi nousee esille ylitse muiden ja muistuu varmasti mieleen. Tämän saavutat varmasti tarjoamalla laadukkaita ja näyttäviä printtimateriaaleja.

Ikäihmiset arvostavat printtimediaa

Printtimedia tavoittaa kaikenikäistä väkeä. Kaikkein konkreettisinta sen tarve on kuitenkin ikäihmisille markkinoidessa. Miksikö? No siksi, että ikäihmisten sukupolvesta suurin osa ei ole halunnut lähteä mukaan internetin syövereihin, vaan pidättäytyy vallan perinteisissä median muodoissa. Tämän takia heille markkinoiminen ainoastaan internetissä ei ole kovinkaan tuottoisaa. Mainoksen pitää olla siellä missä asiakkaatkin, ja esimerkiksi postitse jaetut lehtiset tai sanomalehtimainokset ovat ikäihmisille markkinoidessa avainsanoja.

Printtimedia tavoittaa paikallisesti

Digitaalisesti pystytään markkinoimaan suurelle joukolle ympäri maailman helposti. Paikallisesti toimivalla yrittäjä ei kuitenkaan tällaiseen ole tarvetta, vaan markkinointi pitäisi keskittää täysin rajatulle alueelle. Tällaisessa tapauksessa printtimedia on paras ratkaisu. Vaikkapa postilaatikoihin jaetut mainokset kohdealueella tai paikallislehteen painettu mainos tavoittaa helposti suuren joukon ihmisiä kohdealueelta. Tällöin rahaa ei mene turhaan hukkaan, kun tuotetta tai palvelua mainostetaan väärille ihmisille.

Printtimedia säilyy pitkään

Digitaalinen mainos, joka lähetetään vaikkapa sähköpostitse, voi saavuttaa suuren joukon, mutta hukkuu hyvin pian kaiken muun sähköpostipaljouden sekaan. Siitä ei jää kuluttajalle mitään konkreettista muistijälkeä. Tässä on jälleen yksi printtimedian hyvistä puolista: se säilyy hyvin pitkään. Kun lähettämäsi sähköpostiviesti katoaa ja unohtuu päivässä, firmasi käyntikortti voi kulkea asiakkaan mukana lompakossa tai olla nastoitettuna tämän muistitaululle jopa vuosia.

Printtimediaan kannattaa panostaa

Koska printtimedialla on useita selkeitä etuja, joita ei muista markkinointikeinoista löydy, kannattaa siihen todellakin panostaa. Jos ei itse osaa tehdä laadukkaita printtimateriaaleja houkuttelevalla ulkonäöllä, kannattaa tehtävään palkata asiansa osaava ammattilainen, joka hoitaa sen puolestasi. Rahallinen satsaus saattaa kirpaista yrittäjän lompakkoa, mutta maksaa itsensä takaisin kasvaneena asiakasvirtana. Muista myös, että markkinoinnissa enemmän on enemmän: käytä hyväksesi printtimedian lisäksi myös digitaalista markkinointia, niin maksimoit tehon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *