Parhaat TV-mainokset puhuttavat työpaikoilla, perheissä ja ystäväpiirissä pitkään niiden ensiesityksen jälkeen, ja vaikka mainonnan perusidea on tuotteiden myyminen, ne usein myös viihdyttävät yleisöään. Taitavat mainonnan tekijät saavat muutaman kymmenen sekunnin pätkään mahtumaan niin sydäntä riipaisevaa draama kuin ääneen naurattavaa komediaakin. Usea maailmanluokan ohjaaja on saanut uransa alkuun juuri mainosten parissa, ja ne tarjoavat edelleen nuorille ohjaajakyvyille turvallisen paikan kokeilla omia taitojaan.

Kansainvälinen televisiomainonta on isoa bisnestä, ja sen ympärille on kehittynyt laaja teollisuuden ala erikoisosaajineen. Televisio on yleensä mainoskampanjan kallein osa, ja itse spotin lisäksi mainostaja maksaa televisiokanaville käyttämästään mainosajasta. Tästä johtuen kampanjat mietitään liikkeensä tarkasti etukäteen, ja epäonnistunut televisiokampanja saattaa johtaa jopa mainostoimiston vaihtoon. Mainosbudjetit vaihtelevat toisistaan huomattavasti, ja samalla katkolla voidaan näyttää muutamalla kymppitonnilla kokoon laitettuja mainoksia peräkkäin miljoonatuotantojen kanssa.

TV-mainonnan lyhyt historia

Ensimmäinen televisiomainos nähtiin heinäkuussa 1941 Yhdysvalloissa. Kyseinen 10 sekunnin mittainen Bulova-kellomerkin spotti näytettiin NBC-televisiokanavalla ennen pesäpallopelin lähetystä. Mainos oli hitti, ja pian muutkin isot firmat halusivat päästä esille kansalaisten olohuoneisiin. Televisiomainonnan alkuaikoina oli yleistä, että yksittäinen yritys sponsoroi koko ohjelman. Muutaman minuutin mittaiset mainoskatkot, joilla esiteltiin useamman firman tuotteita, seurasivat 1950 luvun alkupuolella televisiokanavien tulojen lisäämiseksi.

Euroopan ensimmäinen TV-mainos oli brittiläisen ITV-kanavan näyttämä hammastahnamainos, joka kesti 60 sekuntia. Suomeen televisiomainokset saapuivat sen sijaan Mainostelevision myötä 1957. MTV jatkoi mainonnan yksinvaltaansa aina 1980-luvulle saakka, jolloin Kolmoskanava aloitti lyhytaikaisen uransa. Yleisradion kanavat näyttävät Suomessa mainoksia vain sponsoroitujen urheilutapahtumien yhteydessä. Vaikka näinä päivinä useat Suomen televisiossa nähtävistä mainoksista on tuotettu ulkomailla, maassamme on voimassa myös rikas mainostuotantokulttuuri.

Mainostoimiston rooli kampanjassa

Kansainvälisten televisiomainonnan tekeminen vaatii taustalleen yllättävän suuren määrän tekijöitä. Aloite mainoksen tekemiselle tulee useimmiten tuotetta mainostavalta yritykseltä. Mainostaja keskustelee palkkaamansa mainostoimiston kanssa aikatauluista, budjeteista ja ideoista, joita mainoksen tulisi tuoda esille. Nämä ideat kulkeutuvat mainostoimiston luovien työntekijöiden eteen, jotka kirjoittavat niiden pohjalta useamman käsikirjoituksen. Asiakas valitsee näistä toimiston plannerin avulla itselleen sopivimman, ja hyväksymisprosessin jälkeen tuotanto lähtee tosissaan käyntiin.

Mainostoimiston televisiotuottaja liittyy prosessiin mukaan usein jo käsikirjoitusprosessin alkuvaiheissa, sillä hänen ammattitaitonsa mahdollistaa liian kalliiden reittien pois karsimisen ennen niiden päätymistä asiakkaan eteen. Varsinaisesti tuottajan työt alkavat kuitenkin siinä vaiheessa, kun käsikirjoitus on hyväksytty. Tuottajan ensimmäisenä tehtävänä on aikataulun ja budjetin kasaaminen. Hän seuraa molemmissa asiakkaan antamia suuntaviivoja, ja neuvoo jos niiden ja käsikirjoituksen välillä on konflikteja.

Tuotantofirman palkkaaminen

Mainostoimisto harvemmin kykenee itsestään tuottamaan monimutkaista televisiomainosta, vaan he palkkaavat yhteistyökumppanikseen asian erikoisosaajia. Tärkein yhteistyökumppani on mainosohjaaja, joista useimmat ovat sitoutuneet tuotantoyhtiöön. Tuottaja ja luovat tyypit miettivät yhdessä minkä tyyppistä ohjaajaa mainokselle kaivataan. Isomman kampanjan ollessa kyseessä listalla saattaa olla useampikin nimi, kun taas yksinkertaisempien mainosten kanssa käännytään luotto-ohjaajan puoleen. Kun lista on valmis, tuottaja ottaa yhteyttä ohjaajan edustajaan, ja lähettää hänelle käsikirjoituksen.

Otettuaan vastaan käsikirjoituksen, ohjaaja lukee sen, ja päättää tiiminsä kanssa onko projekti hänelle sopiva. Jos ohjaaja tykkää ideasta, hän laittaa kasaan nk. ”treatmentin”, joka selittää yksinkertaisesti mikä hänen visionsa mainosta varten on. Treatment kuvailee usein ohjaajan mietteitä kuvauspaikan, näyttelijöiden, mainoksen äänensävyn ja yleisen ilmeen suhteen. Tuotantoyhtiö lähettää tässä vaiheessa mainostoimiston tuottajalle myös budjetin, joka perustuu ohjaajan ensimmäisiin ideoihin käsikirjoituksesta.

Mainoksen kuvaus

Asiakkaan hyväksyttyä mainostoimiston ehdottaman ohjaajan, alkaa varsinainen tuotantovaihe. Ohjaaja on tässä vaiheessa kuljettajan paikalla, mutta mainosta tehdään hyvin pitkälle yhteistyössä asiakkaan, mainostoimiston, ja tuotantoyhtiön välillä. Ennen kuvausten alkua ohjaaja näyttää mainostoimistolle kuvakäsikirjoituksen. Kuvausten kesto vaihtelee kuvauspaikkojen ja näyttelijöiden määrästä riippuen. Tiiviissä ympäristössä tapahtuva mainos on mahdollista kuvata jopa yhdessä päivässä, mutta monimutkaisiin kuvauksiin voi kulua useampikin viikko.

Jälkituotantovaihe

Kuvausten jälkeen tuotantoyhtiön ja mainostoimiston tehtävänä on laittaa mainos kasaan kuvatusta materiaalista. Ensimmäinen osa prosessia on offline-editointi, jonka aikana editoija valitsee kuvatusta materiaalista parhaat otokset, ja laittaa mainoksen kokoon alhaisessa resoluutiossa. Tämän vaiheen tarkoituksena on saada kokoon näyttelijä suoritusten ja ajoituksen kannalta hyväksytty versio. Offline-editointi kestää materiaalin määrästä riippuen yhdestä viikosta kolmeen viikkoon, ja se saattaa olla prosessin ongelmallisin vaihe.

Jälkituotantoprosessi

Ensimmäinen jälkituotannon vaihe on värinkorjaus, jonka aikana erikoisammattilainen käy hyväksytyn offline-mainoksen läpi kuva kuvalta. Prosessin tarkoituksena on tuoda mainos eloon, ja auttaa halutun yleisilmeen luomisessa. Värikorjauksen jälkeen kuvaa saatetaan käsitellä myös Flame-ohjelmalla, jossa voidaan korjata esimerkiksi kauneusvirheitä, poistaa kuviin kuulumattomia asioita tai lisätä yksityiskohtia. Viimeiseksi mainokseen lisätään ääniraita, joka voi käsittää musiikkia, erilaisia ääniefektejä, dialogia ja selostusta.

Televisiomainonnan tulevaisuus

Televisiomainonnan tuottaminen on kallista ja työlästä puuhaa, ja harmittavasti koko prosessin läpi käyviä suuritöisiä mainoksia tuotetaan vuosi vuodelta vähemmän. Usea kansainvälinen mainostoimisto on perustanut sisäisiä tuotantoyhtiöitä, joilla on valmiudet yksinkertaisten mainosten tuottamiseen. Tietokoneteknologian kehitykset tarkoittavat myös, että 3D-animaatio on varteenotettava vaihtoehto kuvaamiselle. Nettimainonnan yleistyminen, ja halvat mainostoimiston tuottamat mainokset ovat saaneet useat mainostajat kyseenalaistamaan kalliiden kampanjoiden kannattavuutta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *